Podcast

Poikkeustila-podcast, jakso 13: siivousalan yritys poikkeustilassa

5 toukokuun, 2020

Poikkeustila-podcastin jututettavana Tiina Rinne-Lampinen, koti- ja toimistosiivousta sekä asiointiapua tarjoavan Asistentan yrittäjä. Espanjan kotiapulaista tarkoittavasta sanasta nimensä saanut Asistenta on arvotietoinen yritys, joka haluaa aidosti auttaa. Jaksossa keskustelemme Tiinan kanssa siitä, miten siivousalan yritys, joka ei voi siirtyä tekemään töitä etänä, selviää poikkeustilasta.

Maaliskuu 2020

Vuosi 2019 oli Asistentalle paras ikinä ja yritys työllisti Tiinan lisäksi 5 osa-aikasta työntekijää. Tiina suunnitteli alkavansa käyttää aikaa vihdoin myös yrityksen kehittämiseen, esimiestyöhön ja markkinointiin.

Koronauutiset olivat aluksi etäisiä, mutta viikko viikolta ne lisääntyivät ja lähentyivät, kunnes asiakkailta alkoi tulla peruutuksia. Tilanne alkoi elää päivittäin ja muutoksiin piti alkaa reagoida hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Tilanne oli ja on pelottava: miten asiakkaat pärjäävät ilman Asistentan apua, miten työtä tehdään vaarantamatta työntekijöiden terveys ja miten yritys selviää taloudellisesta ahdingosta.

Poikkeustilaan liittyy paljon asioita, joihin yksinyrittäjän on mahdotonta vaikuttaa. Mutta työntekijöiden turvallisuudesta huolehtiminen on asia, johon Tiina pystyi vaikuttamaan. Hän selvitti nopeasti, millaista suojavarustusta esimerkiksi vanhusten palvelutalossa työskennellessä tarvitaan ja asistentalaiset olivatkin alkuvaiheessa paremmin suojautuneita kuin määräyksiä odottavat palvelutalon työntekijät.

Poikkeustilassa ja sen jälkeen

Asistentassa yhteisöllisyys on kasvanut entisestään: asioista puhutaan avoimesti, tunteille on tilaa ja yhdessä mietitään, miten parhaiten tilanteesta selvitään. Myös asiakkailta on tullut paljon tsemppiviestejä ja asiakkaat ovat jopa ostaneet siivouslahjakortteja, joiden vastaanottajan Tiina on saanut itse asiakkaidensa joukosta valita.

Tiina on tietoinen erilaisista poikkeustilan tukimuodoista, mutta hakuprosessi vaatii aikaa ja skarppia päätä – niitä kahta asiaa, joita päivittäisen selviytymisen ja reagoinnin kanssa tuskailevalla yksinyrittäjältä ei oikein tahdo löytyä.

Vaikka taloudellinen tuki on tärkeää, Tiina kaipaa erityisesti henkistä tukea, sitä että joku soittaisi, keskeyttäisi korona-arjen ja kysyisi, että mitä kuuluu ja miten jaksat. Ystävien ja yhteisön tuki on se, jonka voimin Tiina uskoo Asistentan selviävän hengissä poikkeustilasta. Eikä vain selviävän, vaan kasvavan entistäkin vahvemmaksi.

Osallistu keskusteluun

Hyvä lukija, olemme kaikki yhdessä poikkeustilassa ja yhdessä me siitä myös selviämme. Toivommekin, että tulet mukaan jakamaan sisältöjä, toimintatapoja ja ideoita – kaikkia niitä tarinoita, jotka auttavat meitä löytämään uusia ratkaisuja poikkeustilasta selviämiseen. Osallistu keskusteluun, kysy, kommentoi ja ehdota vieraita Poikkeustila-podcastin Facebook-sivulla, Instagramissa  tai ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse, yhteystiedot löytyvät täältä.

Jakson linkit

Lisää Poikkeustilaa

Yhteistyökumppanit

Poikkeustila-podcastin yhteistyökumppaneita ovat OP Keski-Suomi, Keski-Suomen Yrittäjät, Keski-Suomen liitto, Business Jyväskylä ja Jyväskylän kaupunki.

Marita Hurme

Maatu on podcast-addikti, jonka ammatillinen identiteetti rakentuu palvelumuotoilu, asiakasymmärrys ja sisältömarkkinointi -kolmiyhteyden varaan. P.S. Hän on myös porilainen! #tua   

COPYRIGHT @ 2024 KAIKKI OIKEUDET PIDÄTETÄÄN   .   ROTIA   .   PRKL  .  TIETOSUOJASELOSTE