Podcast

Poikkeustila-podcast, jakso 14: matkailualan yritys poikkeustilassa

7 toukokuun, 2020

Podcastin tämänkertisessa jaksossa keskustellaan siitä, miten matkailualan yritys Kapeenkoski ja sen tuoreet yrittäjät selviävät poikkeustilassa. Jututettavana yrittäjä ja kalastusvaikuttaja Jani Himanko.

Jakson vieras: Jani Himanko

Lapsesta asti kalastushulluutta potenut Jani Himanko perusti 1990-luvun lopulla kalastusmatkailuyrityksen, jonka päätuote oli opastetut kalastusretket Suomessa ja ulkomailla. 2000-luvulla ilmaantui uusi kuuma rauta taottavaksi ja Jani alkoi lisäbisneksenä myydä isoille kauppaketjuille leffoja, musiikkia ja pelejä. Sivubisneksestä tuli pääbisnes, kunnes digitalisaatio tuli ja vei bisneksen – ja melkein terveydenkin – menneessään. Kymmenisen vuotta sitten, pienimuotoisen burnoutin jälkeen, Jani aloitti työt Normarkilla, jossa viihtyy edelleen erinomaisesti. Toki kuumia rautoja on vuosien varrella ilmaantunut taottavaksi päivätyön ulkopuolellakin, ja mies on ollut tekemässä mm. Arktiset vedet -tv-ohjelmaa. Ja sitten tuli Kapeenkoski.

Kapeenkosken yrittäjäksi – ei missään nimessä!

Muutama vuosi sitten Kapeenkosken pioneeriyrittäjät Aimo ja Seija Herneaho alkoivat suunnitella eläköitymistä, mutta olisivat mielellään siirtäneet elämäntyönsä osaavalle ja innostuneelle jatkajalle. Yrittäjäpariskunnan mieleen tulikin jatkajakandidaatti, koskialueen läpikotaisin tunteva Himankon Jani. Kandidaatti oli toki osaava, mutta innostuneisuudessa oli toivomisen varaa: ehdotuksen kuultuaan Janin ensimmäinen reaktio oli “ei missään nimessä, olen yrittämiseni yrittänyt!”. 

Pikkuhiljaa yrittäjäksi ryhtymisen plussasarake alkoi kasvaa miinussaraketta pidemmäksi: Kapeenkosken alue on ainutlaatuinen, siinä ja sen markkinoinnissa on paljon kasvun ja kehittämisen mahdollisuuksia, kalastuksen suosio on kasvanut tasaisesti, Jani tuntee kalastusmatkailumarkkinan läpikotaisin ja omaa loistavat kansainväliset kontaktit, Titta voisi ottaa Kapeenkosken vetovastuun ja Jani hoitaisi yritystä oman, rakkaan päivätyönsä ohella. Soutamista ja huopaamista kesti vuoden verran, kunnes alkuvuonna 2020 Titta ja Jani hieman pöllämystyneenä huomasivat olevansa Kapeenkosken tuore yrittäjäpariskunta.

Kapeenkoski poikkeustilassa

Maaliskuussa markkinointiin oli jo alettu tosissaan panostaa ja se tuotti myös tulosta: kevään ja kesän varauskalenteriin tuli täytettä päivittäin. Poikkeustilan ensimmäinen merkki oli hiljaisuus, kun kyselyt ja varaukset loppuivat kuin seinään. Sen jälkeen alkoi tulla peruutuksia. 

Yritystoiminta ei ollut vielä päässyt oikein alkuunkaan, kiinteät kulut olivat tuhansia euroja kuukaudessa ja tulot nolla. Epätoivoon vaipumisen sijasta tuoreet yrittäjät alkoivat tiputella Exceliin numeroita pahimman ja parhaimman mahdollisen skenaarion varalta ja totesivat, että vaikka skenaarioista se kaikkein ikävinkin toteutuisi, pää pysyisi pinnalla joten kuten.

Ja pahin ei näytä toteutuvan: kesän varauskalenteri näyttää täydeltä ja jopa yleensä niin hiljaiselle elokuulle on saatu paljon varauksia. Lähimatkailu on ollut aiemminkin nouseva trendi ja koronapanademian mukanaan tuomat rajoitukset lisäävät entisestään kiinnostusta kotimaan matkailuun. Saattaa hyvinkin olla, että poikkeustilasta osoittautuu olevan Kapeenkosken kasvulle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Osallistu keskusteluun

Hyvä lukija, olemme kaikki yhdessä poikkeustilassa ja yhdessä me siitä myös selviämme. Toivommekin, että tulet mukaan jakamaan sisältöjä, toimintatapoja ja ideoita – kaikkia niitä tarinoita, jotka auttavat meitä löytämään uusia ratkaisuja poikkeustilasta selviämiseen. Osallistu keskusteluun, kysy, kommentoi ja ehdota vieraita Poikkeustila-podcastin Facebook-sivulla, Instagramissa  tai ottamalla meihin yhteyttä sähköpostitse tai puhelimitse, yhteystiedot löytyvät täältä.

Jakson linkit

Lisää Poikkeustilaa

Yhteistyökumppanit

Poikkeustila-podcastin yhteistyökumppaneita ovat OP Keski-Suomi, Keski-Suomen Yrittäjät, Keski-Suomen liitto, Business Jyväskylä ja Jyväskylän kaupunki.

COPYRIGHT @ 2024 KAIKKI OIKEUDET PIDÄTETÄÄN   .   ROTIA   .   PRKL  .  TIETOSUOJASELOSTE