Niin…tarjontaa riittää ja termejä. Kuka on perillä mistäkin ja mihin kannattaisi tarttua? Tai mihin on tarvetta? Se lie selvää, että jatkuvassa muutoksessa oleva maailma erilaisine vaatimuksineen ja odotuksineen kuormittaa. Vaatimukset kaikilla elämän osa-alueilla nostavat esille moninaisen tuen tarvetta. Asiakkaat kysyvät usein ihan syystäkin, että miten me työskentelemme ja mikä on heidän tarpeisiinsa paras työtapa. Tarjontaa on paljon ja käsitteitä löytyy yhtälailla suomeksi, englanniksi ja näiden yhdistelmänä finglishiksi. Ota sitten selvää, vaikka kuinka hyvin olisit edes hajulla.

Me pohdimme itsekin näitä eroja keskenämme, joka on poikkeuksetta kehittävää ja luo ymmärrystä, kuten keskustelu aina tekee. Näiden keskustelujen perusteella kokosimme näkemyksen kuvaksi, jota pyrin avaamaan lisää karkealla yleisellä tasolla. Koska meidän yhteisöstä löytyy laajasti erityisosaamista, niin avaamme näitä asioita tarkemmin tulevissa julkaisuissa.

Toivottavasti tämä avaus auttaa hahmottamaan, sekä valitsemaan sopivimman työskentelytavan tarpeeseen – vaikka meidän kanssa.

 

Koulutusta kaikille

Suoraviivaisesti ajateltuna koulutus on yhteiskunnan sivistävä perustehtävä, joka liittyy toki myös työelämään. Se on “liukuhihna”, jonka tavoite on antaa ihmisille tietoa, taitoja ja sivistää, kouluttamalla ihmisiä toimimaan yhteisillä säännöillä.

Työelämässä ja työhön liittyvässä koulutuksessa esille nousee kunkin ammatin ja tehtävän erityisosaaminen, joka voi tapahtua koulussa tai työssä. Jälkimmäisessä voidaankin puhua työssäoppimisesta ja ohjaajaa kutsua työssä ohjaajaksi. Tämä taas on eri asia kuin työnohjaus, joka on käsitteenä eri.

Koulussa annettava koulutus on lähtökohdiltaan samaa kaikille – ei yksilöityä. Tämä mahdollistaa kaikille monistettavan toiminta-alustan, jossa yksilö vastaanottaa yksilöimätöntä, muuttumatonta tietoa. 

Me emme näe itseämme ensisijaiseti kouluttajina. Toki tiettyihin ammatillisiin erityisosaamisalueisiin voidaan toteuttaa koulutusta, vaikka videotuotantoon liittyen.

 

Valmennus auttaa vahvistamaan osaamista

Valmennuksen tavoite on tunnistaa toimintaympäristön yksilölliset, yhteisölliset ja rakenteelliset mahdollisuudet ja ongelmat. Tilanteesta riippumatta tavoitteelliseen työskentelyyn liittyy yksilöllinen (yksilöllinen on myös yhteisöllistä) lähestymistapa ja ongelmiin sopivat työkalut. 

Valmennuksessa lisätään tai päivitetään tarpeen mukaan osallisten tietoja ja taitoja. Jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa tuodaan vaikeasti hahmotettavat ongelmat näkyviksi jotta niitä voidaan työstää myös psykologisella tasolla. Valmennuksessa huomioidaan yksilölliset resurssit osana kollektiivista toimintaa.

Meidän tavoiteemme on aina auttaa organisaatiota toimimaan optimaalisesti. Valmennuksissa paneudutaani yhteisön vahvuuksiin ja ongelmiin, jolloin voidaan hahmottaa mitä vahvistettavaa tai paranettavaa on organisaation rakenteissa.

 

Ohjaus on toimintakyvyn tukemista ja havainnointia

Ohjauksen (työnohjaus) tavoite on auttaa yksilöitä (työtekijät, esihenkilöt, johto yrittäjät jne.) ja yhteisöä (tiimi, ryhmä, työyhteisö, hallinto jne.) jaksamaan työssään paremmin. Työnohjaus on viipyilevä ja ajatuksia herättelevä yleensä pitkäkestoinen prosessi. Tavoite on yksilön toiminnan optimointi ja kehittäminen, mikä välillisesti siten saavuttaa yhteisön paremman toimivuuden.

Mä kiteytin ainakin kolme työnohjauksen vahvuutta, no toki muitakin on – vaikkapa oman vastuun ymmärtämisen kasvattaminen muutoksessa. Niin ja sitä puhumisen tilaa ei voi olla alleviivaamatta.

 

Terapia on yksilön auttamista

Terapiassa ollaan jo syvällä yksilön sisäisen jaksamisen ytimessä. Tuetaan yksilön jaksamista ja osallisuutta, osana yhteiskuntaa. Ongelmiin etsitään ratkaisuja aina yksilön tarpeiden ja resurssien pohjalta, keskittyen yksilön hyvinvointiin.

Vaikka Rotiassa on terapeutin koulutuksen saaneita ja valmistuvia terapeutteja, niin me ei olla kuitenkaan terapiatalo, mutta hyödynnetään monenlaisia terapeuttisia menetelmiä valmennuksissa ja ohjauksissa.

Ehkä se erottaa meidät muista viestintätoimistoista?

 

Kiteytys

Kuten kuvassa näkyy, niin 1) Koulutus rakentaa järjestelmää ja luo pohjan oppimiselle, 2) Valmennus optimoi järjestelmän toimintakykyä ihmisten kautta, 3) Ohjaus kehittää ja tukee yksilöä, sekä sitä kautta kehittää järjestelmää ja 4) Terapia auttaa yksilöä henkilökohtaisten haasteiden kanssa.

Toivon, että tämä pintaraapaisu auttaa hahmottamaan näitä ihmisiä koskevia ja ihmisyyteen kuuluvia käsitteitä. Jos tunnet tarvetta johonkin aiheeseen liittyvään, tai tarvitset apua inhimillisten tarinoiden kertomiseen, ihmisten kommunikoinnin parantamiseen ihmisten kanssa joiden arvot ovat avoimuus, aitous, reiluus, rohkeus ja empatia – ota yhteyttä.

Rakkaudella

Rotian Teppo – ihmisten luotsi

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Puut