Blogikirjoitus

Harjoittelu Rotiassa: Palvelumuotoilua PRKL

21 tammikuun, 2021

Tässä blogikirjoituksessa palvelumuotoilua opiskeleva Anni Parkkonen kertoo, kuinka sujui harjoittelu Rotiassa! 

Meille rotialaisille on ehtinyt kertyä sen verran markkinointikilometrejä mittariin, että osaamista riittää jaettavaksi asti. Säännöllisen epäsäännöllisesti joukossamme viihtyykin harjoittelija, tuo jokaisen toimiston raikas tuulahdus ja uusi virta!

Jeesimme enemmän kuin mielellämme noviiseja alalle ja kasvatamme samalla omaa osaajaverkostoamme. Meille on tärkeää myös jatkuvasti kehittää omaa ammatillista osaamistamme ja olemme huomanneet, että harjoittelijoiden kanssa touhuaminen on siihen hyvää lääkettä: saamme uusia ajatuksia ja tuoreita näkemyksiä sekä – tuskallisena, mutta arvokkaana – kyseenalaistamista ja haastamista! 

Kiitos kaikille harjoittelijoillemme, olette kultaa!

Anni Parkkonen on Rotian ensimmäinen tuplaharjoittelija sekä tuleva markkinoinnin ja palvelumuotoilun ammattilainen. Näin Anni kertoo harjoitteluajastaan Rotiassa:

Koulutusohjelma ja harjoittelun kesto

JAMKin toteuttama Palvelumuotoilu ja uudistuva HR -koulutus. Harjoittelu Rotiassa tapahtui 6.11.–28.12.2020 välisenä aikana.

Miksi hain Rotialle harjoitteluun

Hain Rotialle harjoitteluun hyvän kokemuksen myötä. Opiskelin aiemmin vuonna 2020 liiketoimintaa, johon liittyvän markkinoinnin harjoittelun suoritin Rotialla. Viihdyin em. harjoittelussa, joten oli mukavaa palata tuttuun porukkaan. 

Osasin myös arvella, että palvelumuotoilun projekti voisi järjestyä yrityksessä. Tiesin myös saavani asiantuntevaa ohjausta, koska työpaikkaohjaajani on kouluttanut palvelumuotoilua.

Valintaani vaikutti myös oma kiinnostus markkinointiin. Haluaisin tulevaisuudessa työllistyä mainostoimistoon, joten harjoittelut toimialan yrityksissä voivat olla hyödyksi työnhaussa. 

Mitä harjoittelu piti sisällään

Työskentelin Rotian asiakasyritykselle tehdyn palvelumuotoiluprojektin parissa. Projektissa perehdyttiin asiakasyrityksen henkilöstöön, joten pääsin hyödyntämään HR-osaamistanikin. 

Sain ottaa projektissa paljon vastuuta, vaikkakin ohjausta oli saatavilla tarvittaessa. Työotteeni on melko itseohjautuva, joten tämä järjestely sopi minulle hyvin.

Mitä opin

Tiivistetysti: pääsin soveltamaan koulutuksessa oppimaani tietoa käytäntöön. Tämä on mielestäni tärkeä osa oppimista. Koen, että sisäistän teorian parhaiten, kun tieto muuttuu konkreettisiksi työtehtäviksi.

Projektin pohja oli palvelumuotoilusta tuttu tuplatimanttimalli, johon valitsin tavoitteeseen soveltuvia menetelmiä – kuten markkinoinnista tuttuja asiakaspersoonia. 

Harjoittelun aikana tein mm. kyselyitä henkilöstölle ja analysoin saamaani tietoa – palvelumuotoilun menetelmin. Kyselyiden “tekninen puoli” oli jo tuttua, mutta tiedon analysoiminen oli hallussa vain teorian tasolla ja nyt osaan tehdä sitä myös käytännössä.

Odotukset vs. todellisuus

Harjoittelu vastasi odotuksiani. Aiemman kokemukseni perusteella tiesin, että tällaisessa ympäristössä viihdyn. Sain sopivasti uusia haasteita ja mielenkiintoisen projektin työstettäväksi.

Mikä oli harjoittelussa parasta

  • Työyhteisö, johon jokainen on tervetullut omana itsenään (oli sitten osa yritystä tai asiakas).
  • Työpaikkaohjaajani (Rotian suunnittelija Marita Hurme) palvelumuotoilu- ja pedagoginen osaaminen mahdollisti erinomaisen ja asiantuntevan ohjauksen
  • Rotialla on helppo viihtyä, koska tunnelma on rento. 
  • Yrityksen vahvan asiantuntijuuden kautta opiskelijan tietämys esimerkiksi toimialasta kasvaa.

Mitä haluat sanoa harjoittelupaikkaa Rotiasta hakevalle

Mieti ennen haastattelua mitä haluat oppia ja mitä oppilaitos vaatii harjoittelulta. Kerro konkreettisesti mitä osaat, mitä haluat oppia ja millainen projekti sinua aidosti kiinnostaa. Toiveesi voivat toteutua. 

Pääset

  • toimimaan mielenkiintoisissa projekteissa
  • näkemään läpileikkauksen yrittäjän arjesta
  • toimimaan työyhteisössä, jossa on rento ja “hierarkiaton” ilmapiiri. Lisäksi osaamistasi arvostetaan ja pääset kehittämään sitä lisää.

Itsenäinen ja utelias työote vie pitkälle. Täällä on ihmisen hyvä olla. 

 

Marita Hurme

Maatu on podcast-addikti, jonka ammatillinen identiteetti rakentuu palvelumuotoilu, asiakasymmärrys ja sisältömarkkinointi -kolmiyhteyden varaan. P.S. Hän on myös porilainen! #tua   

COPYRIGHT @ 2024 KAIKKI OIKEUDET PIDÄTETÄÄN   .   ROTIA   .   PRKL  .  TIETOSUOJASELOSTE