Onko se hyvin suunniteltu puoliksi tehty? Tarkoitus ei ole niinkään pohtia suunnittelun mielekkyyttä ja tarpeellisuutta, vaan sitä tekemisen osuutta. Itse olisin taipuvainen ajattelemaan että se on sitten puoliksi tehty kun se on puoliksi tehty. Ja sen suunnittelun osuus, sanotaan nyt vaikka strategian luominen, on tärkeää siinä mielessä ettei tehdä asioita vain tekemisen vuoksi – tiedetään mitä pitää tehdä ja miksi. Tämä tuntuu aika ilmeiseltä, ja uskaltaisin epäillä että kaikki tietää nuo asiat jo valmiiksi. Miksi tätä ajattelen siis, ja ääneen vieläpä?

Digia polkaisi vuoden käyntiin julkaisemalla tutkimuksen jonka mukaan hierarkkinen johtamistapa jarruttaa suomalaisyritysten menestystä.

Tiedotteesta pisti silmään seuraava kappale:

“Tutkimuksen mukaan organisaatioiden johto pitää strategista osaamistaan ja kykyään sopeutua muuttuvaan toimintaympäristöön melko hyvänä, mutta samaan aikaan he myös tunnistavat, että strategian toimeenpanossa on merkittäviä ongelmia.”

Aukeaako tuon luettua paremmin filosofisten pohdintojeni syy?

Jos ei vielä niin lisään toisen mieleeni juolahtaneen faktan: teknologiavalmistaja Boschin 2015 tilaaman kyselyn perusteella 89% suomalaisista pitää itseään vähintään yhtä hyvänä kuskina kuin muut autoilijat. Eli joko me olemme lähes kaikki yhtä hyviä autoilijoita tai olemme erinomaisen huonoja arvioimaan taitojamme. Niin tai näin, mutta pidän hieman ristiriitaisena ajatusta että organisaatioiden johto pitää strategista osaamistaan hyvänä, samaan aikaan kuitenkin tunnistaen että ei ole tuloksia millä todentaa sitä. Bullshit-mittarini viisari värähtää.

Naljailut sikseen, pohdintani ydin on tämä:

jos yrityksellä on toimintastrategia x mutta se ei toimi strategiansa määrittämällä tavalla, onko se aidosti silloin sen yrityksen toimintastrategia? Vai vaan hyvän mielen sananhelinää ja pintakiiltoa? Strategian toimeenpanon ongelmat voi toki selittyä monella tavalla – asiat tuppaavat olemaan monimutkaisia. Kyllähän käyttämätön uudenvuoden lupauksena ostettu punttisalin sarjakortti on merkki “toimeenpanon ongelmista”, mutta tilanteen ulkopuolinen tarkkailija tunnistaa ongelman muualla kuin strategiassa tai “strategisessa osaamisessa”. Vaikka kuinka omasta mielestään on hyviä aikeita ja ajatuksia, se ei ole edes puoliksi tehty ennen kuin se on edes puoliksi tehty.

Jos vastuullinen lähtökohta yrityksen muutostarpeisiin kiinnostaa, aloitusvinkkejä voi lähteä kartoittamaan Annan erinomaisesta summauksesta, ja johdon valmennustarpeisiin löytyy työkaluja täältä.

-Rotian Jani-

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Puut